STUDENT SHARL

Finance & Control medewerker Balance


''De deeltijdoptie was voor mij ideaal. Ik raad het iedereen aan.''

ALUMNUS RON

CFO Waterline Capital


''Het klinkt cliché dat een opleiding jouw carrièrekansen vergroot, maar het is echt zo.''

STUDENT RENATA

Interim Finance Manager HighQ B.V.


''Na elk semester paste ik mijn net aangeleerde kennis en ervaring direct toe in de praktijk''

''Het leuke aan de HvA is dat ik merk dat ik bij alle medewerkers welkom ben en niet alleen bij docenten.''

Sharl Mau Asam (33) is medewerker Finance & Control bij Balance projectmanagement en naast zijn baan zit hij in zijn 4e jaar van de deeltijdopleiding Finance & Control / Bedrijfseconomie. Eerder studeerde hij in de voltijd variant. Waarom stapte hij over naar deeltijd en hoe ervaart hij zijn studie?

In het verleden heb ik de opleiding Finance & Control al deels in de voltijd variant gevolgd. Vanwege persoonlijke omstandigheden is dat toen op een zijspoor beland. Toen ik al lange tijd werkte kwam ik erachter dat ik de opleiding toch wilde afmaken. Als werkende is het door de beschikbare tijd die je hebt natuurlijk lastig om een voltijdopleiding te volgen. Toen ik zag dat dezelfde studie als deeltijdopleiding werd aangeboden, heb ik mij weer ingeschreven. Het voordeel is dat ik naast het studeren ook gewoon kan werken. Als je je tijd goed indeelt, dan is het goed met de rest van je leven te combineren. Niet meer alleen afvinken Al tijdens de studie merkte ik dat ik persoonlijk groeide op verschillende vlakken. Natuurlijk heb je financiële kennis nodig als je in de finance wil werken. Maar naast de inhoudelijke ontwikkeling heb ik ook meer inzicht gekregen in mijzelf en veranderde mijn manier van denken. Ik ben van nature niet iemand die bewust reflecteert. Vanuit de opleiding krijg je dat juist wel mee. In het semester Bachelor Vaardigheden sta je bijvoorbeeld stil bij je sterke en zwakke punten. Ook al heb je een taak afgemaakt, achteraf kijk je wat je de volgende keer beter kunt doen. Voorheen deed ik dat eigenlijk niet bewust. Het is voor mij geen kwestie meer van een lijstje afvinken en weer snel verder, maar ik evalueer hoe het is gegaan en leer van mijn stappen. Zo blijf je aan jezelf werken, ook na de opleiding. Bij iedereen welkom Als ik vragen heb of ergens mee zit, kan ik bij de docenten terecht. Zij begeleiden mij goed. Het leuke aan de HvA is dat ik merk dat ik bij alle medewerkers welkom ben en niet alleen bij docenten. Door de goede begeleiding en mijn eigen inzet heb ik de studie in 4 jaar gevolgd en mag ik nu mijn scriptie schrijven. Alle vakken die we gehad hebben, waren essentieel om een basis te krijgen van finance. Je leert alle ins en outs van de bedrijfseconomie en wat daarbij speelt. De docenten zijn vakkundig. Ze komen uit het bedrijfsleven of werken daar nog steeds. De leerstof in combinatie met de praktijkervaring van de docenten zorgt voor een meerwaarde in de opleiding. Offer brengen, maar ik zou het zo weer opnieuw doen Deeltijd studeren en daarnaast werken is pittig. Je moet een offer brengen, maar je doet het natuurlijk wel ergens voor natuurlijk. Ik kan minder vaak op de bank hangen om te Netflixen of met vrienden afspreken. Ik ga op zaterdag naar school en moet daar omheen moet je in de avond of op zondag ook nog huiswerk maken. Mijn sociale leven kwam tijdelijk op een wat lager pitje te staan. Het heeft mij echt geholpen om steun bij klasgenoten te zoeken. We zaten bijvoorbeeld samen in de bibliotheek om opdrachten te maken of spraken thuis bij iemand af. Zo stond niemand er alleen voor. Als ik opnieuw zou moeten kiezen, dan zou ik weer voor deze deeltijdstudie gaan. Ik doe tegelijkertijd werkervaring op en kan mijzelf financieel onderhouden. De deeltijdoptie was voor mij ideaal. Ik raad het iedereen aan.

Student: Sharl Mau Asam (33)

Werkt bij: Balance

''Ik heb mijn studie versneld.''

Naar eigen zeggen was Ron Veen (33), CFO bij Waterline Capital, jarenlang het voorbeeld van hoe een schoolcarrière niet moet gaan. Op zijn 18e begon hij met werken als Assistent Accountant en ging hij twee keer op wereldreis. Toen hij terugkwam dacht hij: nu is het mooi geweest, ik moet nu echt een opleiding gaan volgen. “De deeltijdopleiding Bedrijfseconomie in Amsterdam was vanwege de reputatie een goede keuze.”

Ron Veen had al werkervaring toen hij aan zijn deeltijdopleiding begon. “Ik had de afgelopen jaren al flink wat kennis en ervaring opgebouwd in de finance wereld, maar een diploma is daar ook wel erg belangrijk.” Daarom koos hij voor de deeltijdopleiding Finance & Control bij de Hogeschool van Amsterdam. “Door de kennis en ervaring vanuit het werkveld kon ik de opleiding versneld volgen in 3 jaar. Achteraf heb ik er geen spijt van dat ik voor deze opleiding heb gekozen. De jaren vlogen voorbij. Ik kan het iedereen aanraden.”

Constructieve gesprekken door gedragsverandering “In de jaren dat je werkt bouw je onbewust een andere manier van denken op. Dat merk je eigenlijk pas zodra je een opleiding gaat volgen. Je leert vanuit meerdere invalshoeken denken en staat open voor andere meningen. Voordat je de opleiding gedaan hebt, lijken veel dingen onzin. Tijdens de opleiding onderga je een gedragsverandering. In plaats van tegen zaken aan te schoppen, ga ik nu constructief de gesprekken aan.”

Goed te combineren “Het fijne van deze deeltijdstudie is dat je de lessen in de avonduren of op zaterdag kunt volgen. Daardoor mis je geen uren op je werk, dat was voor mij en voor mijn werkgever fijn. Ik blokte de onderwijsuren vooraf in mijn agenda, zodat ik geen sociale afspraken kon maken op die plek. Ook al was het nog zulk lekker weer, ik ging naar de colleges. De docenten denken ook met je mee als je ergens tegenaan loopt. Met een klasgenoot heb ik samen hetzelfde traject doorlopen. Dat is handig, want je versterkt elkaar op verschillende gebieden.”

Scheiding tussen studie, privé en werk “Een belangrijke tip die ik aankomende studenten wil geven is zelf een duidelijke scheiding aan te brengen in je privéleven, studie en werk. Ga naar alle lessen en colleges. Ook als je opdrachten krijgt is het natuurlijk heel verleidelijk om die vanuit huis te doen en via internet met klasgenoten te overleggen. Doe het niet, werk aan je opdrachten op school. Pas zodra een opdracht af was, gingen we naar huis. Zo houd je een goede scheiding tussen je studie en je privéleven.”

Als je overweegt om te studeren in een economische richting, dan zou ik je deze opleiding sowieso aanraden. Je groeit als persoon en dat kun je meenemen in je werk. Je kijk op bepaalde zaken verandert. “Het klinkt natuurlijk cliché dat een opleiding jouw carrièrekansen vergroot, maar het is wel echt zo. Dus als je van nature de ambitie hebt om goede functies te vervullen, ga er dan voor.”

Alumnus: Ron Veen

Functie: CFO Waterline Capital

''Het is fijn dat je de opleiding kunt versnellen en pauzeren''

Renata Kopra (30) is Interim Finance Manager bij HighQ B.V. en vierdejaars student van de deeltijdopleiding Finance & Control. Hoe kijkt ze tijdens het afstuderen terug op haar studie

Bij mijn vorige werkgever kwam ik binnen als mbo-professional, waar ik mijn eerste praktijkervaring opdeed in het boekhouden. Hier ben ik in aanraking gekomen met het proces purchase 2 pay, ook wel bekend als het proces van inkoop tot betaling. Mijn nieuwsgierigheid werd hierbij gewekt, waardoor ik alle achterliggende gedachten van financiële processen wilde weten. De functies die hierbij passen zijn proces controller, general ledger controller, finance controller en business controller. Van semester naar semester Bij mijn vorige voltijdopleiding Finance & Control moest ik na een jaar al stoppen vanwege persoonlijke omstandigheden. Na een periode van 2 jaar wilde ik weer starten met de opleiding, maar ik wilde niet meer fulltime in de schoolbanken zitten. Na wat onderzoek op het internet en een gesprek met de decaan kwam ik erachter dat de HvA de opleiding Finance & Control ook in deeltijd aanbood. Zowel mijn toenmalige werkgever en decaan steunden me bij het hervatten van deze opleiding. Het voordeel van in deeltijd studeren is dat je van semester naar semester toewerkt naar je diploma. In wat voor situatie je ook zit, je kan je opleiding per semester afronden en krijgt daar ook per semester een certificaat voor. Na elk semester paste ik mijn net aangeleerde kennis en ervaring direct toe in de praktijk. Alles onder controle Op dit moment bevind ik me in de afrondende fase van mijn studie en voeg ik als Interim Finance Manager het vak controlling toe aan mijn werkervaring. Mijn uiteindelijke doel is om door te groeien tot eindverantwoordelijke van de afdeling Finance tot zelfs CFO van de hele organisatie. Als je in de Finance en Control wilt werken, helpt het om nauwkeurig te kunnen werken. Ik wil ook graag alles onder controle hebben. Zowel zakelijk als privé. Als ik voor een organisatie werk dan zie je die eigenschappen ook terug. Ook dat werk doe ik met hart en ziel. Bij het een-na-laatste semester Finance & Tax kwam alles uit de opleiding samen. In het begin was dat een moeilijk semester, omdat ik vanuit mijn baan nog niet veel ervaring had op dat gebied. De docent zag dat ik me volledig inzette, maar zag dat ik moeite had met dit vak. Hij trok de hele klas mee en zorgde voor onderlinge interactie zodat we van elkaars ervaring leerden. Dit heeft ervoor gezorgd dat een ieder zich kon plaatsen in ieders ervaring. In dit vak leer je niet alleen hoe je iets oppakt, maar ook waarom het volgens de wet en regelgeving moet. Het is naar mijn mening goed dat het semester zwaar was, daardoor was het erg leerzaam door verschillende onderlinge interacties met studenten en docent. Huiswerk als date Zoals ik hiervoor al aangaf had ik moeite met het een-na-laatste semester Finance & Tax. Hier heb ik mijn vriend ook leren kennen, terwijl mijn idee was om pas te gaan daten na mijn studie. Tijdens dit semester bestond onze date ook alleen maar uit het gezamenlijk maken van onze huiswerk. Wat ik er ook aan wil toevoegen is zolang jij je huiswerk op tijd maakt en actief bezig blijft met de les, staan alle docenten voor je klaar. Je moet alleen durven vragen te stellen. Versnellen en pauzeren Het was fijn om de opleiding te kunnen versnellen en/of te pauzeren. Ik heb zelf mijn studie versneld door twee semesters parallel te volgen, maar ook weer gepauzeerd omdat er in mijn privéleven iets tussenkwam. De opleiding kon ik verder ook makkelijk combineren met mijn baan. Alles wat ik leerde paste ik direct toe. Mijn studie en werk sloten gewoon goed op elkaar aan en werd uiteindelijk één, wat vervolgens ook goed is voor je persoonlijke ontwikkeling. Na al die jaren vind ik het vak Finance & Control nog steeds leuk en heb ik er nooit spijt van gehad dat ik deze opleiding ben gaan volgen.

Student: Renata Kopra

Functie: Interim Finance Manager HighQ B.V.