Studie financieren?

Dit zijn de mogelijkheden.

Jezelf verder ontwikkelen met een studie loont altijd. Je wordt beter in je werk en krijgt een beter salaris- en carrièreperspectief. Maar net zoals voor zoveel andere zaken geldt: de kost gaat voor de baat uit. Studeren heeft ook in je portemonnee zo z’n effecten. Welke mogelijkheden zijn er om je studie te financieren? We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Levenlanglerenkrediet

Als deeltijdstudent heb je geen recht meer op studiefinanciering. Maar het goede nieuws is, is dat je vaak wel gebruik kunt maken van het Levenlanglerenkrediet. Per jaar kun je het collegegeld lenen dat je moet betalen. En het prettige is, je betaalt dezelfde lage rente als studenten die recht hebben op studiefinanciering. Op dit moment is het rentepercentage tot en met 2023 zelfs 0%! De lening is wel aan een aantal voorwaarden gebonden, zo moet je bijvoorbeeld jonger zijn dan 55 jaar. Alle voorwaarden vind je terug op de website van DUO.

Belastingaftrek

Vanaf 2022 zijn je studiekosten niet meer aftrekbaar als je aangifte van je inkomstenbelasting doet. In plaats van de aftrek studiekosten komt er een subsidieregeling: STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Vanaf 1 maart 2022 kun je een STAP-budget aanvragen bij het UWV. Meer weten? Lees het op de site van de Rijksoverheid.

De baas betaalt mee?

Grote kans dat de opleiding die je kiest ook interessant is voor je huidige werkgever. Bij de meeste bedrijven krijg je als werknemer een opleidingsbudget. Vraag dus bij jouw HR-afdeling na of je hiervoor in aanmerking komt. Ook als je maar een deel vergoed krijgt, scheelt dat je al wat geld. Betaalt je bedrijf niet mee? Dan kun je wellicht afspraken maken in de vorm van studietijd, waarin je per week een aantal uren betaald verlof krijgt voor je studie.

Twee diploma’s halen, één betalen

Als je al staat ingeschreven voor een opleiding bij de HvA, kun je er in de meeste gevallen een extra studie naast volgen. Je moet dan wel extra hard studeren, maar krijgt als je beide opleidingen succesvol aflegt wel twee diploma’s voor de prijs van één.