Een diploma, wat levert jou dat op?

Je hebt een havo-, vwo- of een mbo-diploma op zak. Maar je overweegt: ga ik verder studeren of niet? Zeker als je werkt, kan dat een lastige keuze zijn. Niet alleen omdat je een studie moet combineren met je werk. Maar ook omdat je wellicht niet goed weet wat een hbo-diploma jou kan opleveren. Wat dacht je van een hoger salaris, meer keuze in vacatures en mee kunnen bewegen met de toekomst?

Salaris en zo...

We beginnen met iets wat we allemaal belangrijk vinden, maar waar we met onze omgeving maar weinig over praten. Veel mensen zien het zelfs als geheim en delen het met niemand: het salaris. Als je doorstudeert, dan verhoog je in veel gevallen je salaris. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Hoe hoger het niveau van de gevolgde opleiding, hoe hoger het inkomen. Als we dat in cijfers uitdrukken, verdienen mensen met een hbo-diploma gemiddeld 50% meer dan werkenden met een mbo-diploma.

Deeltijdopleiding CE loont

Heb je een hbo-diploma gehaald via een deeltijdopleiding? Dan verdien je gemiddeld nog meer, zo blijkt uit onderzoek van het Reseach Centre for Education and the Labour Market (ROA). Het ROA vergeleek de bruto maandinkomens van alumni Commerciële Economie (CE). Wat valt op? Alumni die hun hbo-diploma hebben gehaald via een deeltijdopleiding, verdienen gemiddeld meer dan 'voltijd-alumni'. Een verklaring? Een deeltijdopleiding volg je naast je werk. Alles wat je leert, kun je direct toepassen in je werk. Tijdens je studie bied je als werknemer dus al snel meerwaarde. Blijkbaar zien werkgevers dit ook.


Kortom: met een baan op hbo-niveau krijg je in veel gevallen dus een fiks hoger salaris dan met een baan op mbo-niveau.

Bron: ROA

''Voor mbo’ers die al wat langer werken, wordt doorstuderen steeds belangrijker om hun baan te behouden.''

Conclusie NIDAP

Kiezen uit meer vacatures

In het artikel Studeren naast je werk? Vijf tips die je op weg helpen hadden we het al over de hbo’isering van de arbeidsmarkt. Voor meer dan 50% van de openstaande vacatures wordt minimaal een hbo-diploma gevraagd. Voor veel functies geldt: waar eerst een mbo-diploma afdoende was, heb je nu een hbo-diploma nodig.


Wil je als werknemer je baankans vergroten en ruime keuze hebben uit vacatures, dan is het dus van belang om een hbo-diploma te halen.

Met sterke competenties vergroot je jouw kansen

In vacatures wordt het meest gevraagd naar de competenties:

  • communiceren | 75% van de vacatures
  • samenwerken | 58%
  • klantgerichtheid | 57%
  • ondernemend gedrag | 45%
  • kritisch en probleemoplossend vermogen | 45%

Deze competenties ontwikkel je tijdens een deeltijdopleiding bij de Hogeschool van Amsterdam.

Diplomagericht onderwijs

Mocht je het jezelf afvragen; in Nederland onderscheiden we diplomagericht en niet-diplomagericht onderwijs. Met diplomagericht onderwijs krijg je na het succesvol afronden van een opleiding een diploma, dat door de overheid erkend wordt. Erkenning door de overheid leidt vaak ook tot een (gedeeltelijke) bekostiging vanuit de overheid.

Lees meer in het artikel: Financier je studie.

Niet diploma-gerichte voorbeelden zijn trainingen, bedrijfscursussen en workshops. Deze soorten onderwijs duren meestal korter dan 6 maanden en worden niet door de overheid bekostigd. Je kunt ze vaak online of vanuit huis volgen.

''Een hbo-opleiding volgen naast je werk? Geen sinecure. Maar het kan wel en het levert ook wat op. Meer kans op een hoger salaris en werk dat bij jouw ambities past.''