Bouw flexibel

aan je hbo-niveau

Duurt een hbo-deeltijdopleiding altijd vier jaar? Niet per se. Je kunt je studie namelijk versnellen of pauzeren. In dit artikel lees je wat dat betekent.

Opbouw deeltijdopleiding

Laten we eens beginnen met de mythe ontrafelen dat een deeltijd bacheloropleiding altijd een investering is van vier jaar. De studie is opgebouwd uit acht semesters. Een semester bestaat uit twee studieblokken van elk tien weken. Alleen het semester Persoonlijke Professionalisering volg je parallel aan de andere semesters, tot aan het einde van je studie. Dit semester gaat namelijk over competentieontwikkeling, hier werk je continu aan. Als alles goed gaat, kun je een deeltijdopleiding in 3,5 jaar afronden.

'Kun je door privéomstandigheden ongewenst minder tijd aan je opleiding besteden? Naast de mogelijkheid om je studie te versnellen, kun je ook je studie pauzeren.'

Studie versnellen? Drie manieren!

Wat veel mensen niet weten, is dat je een studie ook kunt versnellen. Dat kan op drie manieren.


  1. Volg twee semesters tegelijk.
    Geen ‘makkie’ maar het kan wel. Je volgt dan colleges op dinsdag- en donderdagavond én op zaterdag. Informeer bij je studieadviseur bij welke semesters dit zou kunnen.
  2. Vraag een vrijstelling aan.
    Heb je al een HvA-certificaat op zak of elders een relevante opleiding gevolgd? Vraag dan een vrijstelling aan.
  3. Verzilver je werkervaring.
    Heb je al relevante werkervaring op hbo-niveau? Wellicht kun je met een Leerwegonafhankelijke toets (LOT) sneller door je studie.

Wat is LOT?

Heb je op sommige vakgebieden al zoveel werkervaring, dat het je niet zinvol lijkt om een semester te volgen? Vraag dan of je in aanmerking komt voor LOT. Dit bestaat uit een portfoliogesprek en een assessment, waarin je bewijst dat je de benodigde kennis en competenties al beheerst. Dat doe je voordat het semester of studieblok start. Als bewijsmateriaal kun je bijvoorbeeld je werkervaring, scholing en cursussen opvoeren. Haal je via LOT een voldoende? Dan kun je studieonderdelen overslaan. Pure tijdswinst.

Studie pauzeren

Kun je door privéomstandigheden ongewenst minder tijd aan je opleiding besteden? Naast de mogelijkheid om je studie te versnellen, kun je ook je studie pauzeren. Je hebt dan de tijd om privé je zaken weer op orde te krijgen en - zodra jij er weer klaar voor bent – kun je jouw studie voortzetten.

HvA-certificaten

Volg je bij ons een deeltijdopleiding Commerciële Economie, HRM, Bedrijfskunde of Finance en Control? Dan krijg je van elk goed afgerond semester en minor een officieel HvA-certificaat. Daarmee toon je aan dat je over hbo-niveau beschikt op het betreffende studieonderdeel. En wil je jouw studie pauzeren? Met je certificaten op zak, kun je jouw studie op een later moment zo weer oppakken.

Tot slot: je kunt ook eerst starten met een van onze HvA-cursussen. Besluit je later dat je de volledige bacheloropleiding gaat volgen? Dan kun je een vrijstelling aanvragen voor de onderdelen waar je al een cursus voor hebt gevolgd.

Zó bouw je flexibel én in eigen tempo aan je hbo-niveau.